info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brister vid asbestarbete

Under förra året granskade Arbetsmiljöverket 134 bolag med fokus på arbete med asbest. 78 av dem fick krav på förbättringar.

Under 2013 gjorde Arbetsmiljöverket 134 inspektioner hos arbetsgivare som huvudsakligen ägnar sig åt arbete med asbest. Över hälften av dem fick minst ett påpekande från Arbetsmiljöverket. De vanligaste bristerna var för lite och bristande arbetsledning, sanerare som hade fel arbetsrutiner, felaktig personlig sanering och bristande underhåll av andningsskydd.

Indragna tillstånd

Under förra året utfärdade Arbetsmiljöverket avgiftsföreläggande mot 27 arbetsgivare som rev asbest utan tillstånd. Och ett antal företag fick även tillståndet att riva asbest återkallat på grund av allvarliga säkerhetsbrister.
– Varje år skördar cancer, orsakad av asbest, många liv. Därför går det inte att nog understryka vikten av att reglerna följs till punkt och pricka på det här området, säger Roger Simu, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

400 000 ton asbest

Enligt Arbetsmiljöverket finns det cirka 400 000 ton asbest kvar i äldre byggnader. Det gäller främst hus från 50-, 60- och 70-talen. Bland annat gäller det många av de bostäder som ingick i miljonprogrammet, bostäder som nu står inför omfattande renoveringar.
– Här har byggherrarna ett stort ansvar att inventera innan ett ombyggnadsarbete påbörjas, säger Roger Simu.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brister vid asbestarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig