info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dålig energikoll av nya hus

Kommunerna brister i att granska att energikraven följs upp i nya byggnader. Det anser Sveriges Byggindustriers energi- och miljöchef Maria Brogren.

Enligt den svenska riksdagen ska koldioxidutsläppen minska i hela samhället och byggbranschen tillhör dem som släpper ut för mycket.
Men det är liten risk för de företag som inte sköter sig, utan bygger hus som gör av med mer energi än reglerna säger, anser Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier.
Hon tycker att kommunerna ofta brister i sitt ansvar att granska energianvändningen i de färdiga byggnaderna.
– Det finns belägg för att många nya byggnader inte lever upp till Boverkets regler men det då händer ingenting. Det är kommunerna som är tillsynsmyndighet och ska se till att regelverket följs. Men de har ju dragit ner på sina resurser till bygginspektörer, säger hon.

Allvarligt

Hon tycker att det är allvarligt av flera skäl.
-Vi tycker det är viktigt att kraven följs upp för att vi ska ha en sund konkurrens i byggbranschen. Det ska inte löna sig att fuska, säger Maria Brogren, som anser att sanktioner borde införas för dem som inte sköter sig.
Det är viktigt för byggsektorn att bygga energieffektiva hus och driva mycket utvecklingsarbete inom området, Men då, måste det löna sig för de företag som satsar på det, anser hon.

Pilotprojekt

Förutom energiåtgången i de färdiga byggnaderna är det stora utsläpp av koldioxid under byggprocessen. Sveriges Byggindustrier gör nu ett pilotprojekt där man granskar var de mesta utsläppen av koldioxid finns, såväl under byggtiden som i de färdiga husen.
Därefter planerar organisationen att ta fram en handlingsplan för var man ska rikta insatserna för att minska byggbranschens klimatpåverkan.
I den svenska byggindustrin är ambitionen att energianvändningen ska minska med 20 procent till 2020 och med 50 procent till 2050.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dålig energikoll av nya hus

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig