info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI trodde strejken skulle bryta ut

Bättre kontroll är en fördel med det nya kollektivavtalet, tycker BIs vice vd en vecka efter överenskommelsen. Men framför allt är han nöjd med att det solidaransvar som diskuterats inte införs.

Sveriges Byggindustriers förhandlingschef och vice vd Mats Åkerlind blev förvånad över att man kom överens om ett nytt kollektivavtal utan att strejken bröt ut.
– När Johan Lindholm tog upp pennan och började skriva på, säger han om när han började tro att situationen faktiskt skulle lösa sig.
Det ögonblicket ägde rum vid sextiden på måndagskvällen i förra veckan. Strejken skulle ha brutit ut klockan sex morgonen därpå om inte Byggnads ordförande Johan Lindholm hade lyft den där pennan.

”Väldig skillnad mot Byggnads krav”

Mats Åkerlind säger nu att man nått en överenskommelse som ger bättre styrning och kontroll. Men framför allt betonar han vad som inte finns med i överenskommelsen.
– Det viktigaste för oss är att inte hamna i ett solidaransvar där man betalar andra företags löner, säger han.
Han syftar på att man tidigare diskuterat lösningar där en arbetare som inte fått ut sin lön skulle kunnat rikta kravet mot andra företag som är över den egna arbetsgivaren i entreprenörskedjan. Någon sådan möjlighet finns inte i det nya avtalet. Däremot ska arbetsgivarna bilda en gemensam fond som kan betala ut löner i vissa fall.
– Det är en väldig, väldig skillnad mot att kunna rikta en tvistenota mot ett annat företag, säger Mats Åkerlind.

Större ansvar för underentreprenörerna

Han betonar att alla andra vägar ska prövas innan fonden blir aktuell. Enligt Mats Åkerlind ska den egentligen bara kunna användas när det över huvud taget inte går att få fatt på den arbetsgivare som egentligen ska betala.
Enligt överenskommelsen skärps också huvudentreprenörens ansvar för att ha koll på alla underentreprenörer på bygget. Huvudentreprenören ska också medverka till att lösa tvister mellan underentreprenörer och Byggnads.
– Vi har hela tiden varit beredda att ge insyn, nu har vi vidareutvecklat det till ett utredningsansvar. Det är en utveckling av de lösningar som vi ser som möjliga och rätt, säger Mats Åkerlind.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI trodde strejken skulle bryta ut

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig