info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ambassadörer för fler plåtelever

Det fattas 1 500 plåtslagare de närmaste fem åren. Sju nya yrkesambassadörer ska få fler att satsa på yrket.

Byggnadsplåtslagare tillhör de yrken där bristen på arbetare är allra störst.
Därför satsar PVF Plåt och Vent yrkesnämnd på att få fler att söka sig till yrket. Efter sommaren ska sju nya yrkesambassadörer ge sig ut och berätta om jobbet på högstadie- och gymnasieskolor, där ungdomar står inför val av utbildning.

”Får vara ute mycket”

Ungdomarna är mellan 19 och 21 år och finns på olika håll i landet.
-Jag hoppas få fram budskapet om vad en plåtslagare är och att få fler unga att vilja söka sig till yrket. Det är ett bra yrke för man få vara ute mycket och bestämma mycket själv om arbetet. Man får jobba mycket med händerna och skapa, säger Josefine Lennartsson, som går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning plåtslageri i Västerås. Hon blev nominerad till uppdraget av sina lärare på Hahrska gymnasiet.

Trendbrott

Satsningen på ambassadörer görs inom ramen för projektet Strålande utsikter! vars mål är att höja statusen på plåtslagaryrket och få fler att söka till utbildningarna. De satsningar som gjorts hittills har gett resultat, berättar Annika Waernström, projektledare på PVF
– Det har blivit ett positivt trendbrott, bland annat i Falun och Stockholm. Där har fler elever sökt sig till plåtslageriutbildningar, säger hon.

Viktigt få rätt personer

Sedan 2010 har det funnits en ambassadör för plåtslagaryrket. Det är Joakim Karlsson, som tillhör landets 6 500 plåtslagare. Idag har han eget företag, men arbetar deltid med att vara ute på högstadier och gymnasier och föreläsa om yrket och sin egen väg i detta. Han har fått flera exempel där elever berättat att de valt att studera till plåtslagare efter att han besökt dem.
-Detta är ett roligt och omväxlande jobb och dessutom bra betalt. Det är förstås viktigt att rekrytera fler till yrket, men också att hitta rätt personer som stannar kvar, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ambassadörer för fler plåtelever

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig