info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tummen upp för solidaransvar

EU har kommit med ett lagstiftningsdirektiv om solidariskt betalningsansvar med införande 2016.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier är oeniga sedan slutrapporten om ordning och reda på bygget inte innehöll något huvudentreprenadansvar – något som facket ville. Byggnads har därför sagt upp byggavtalet för att driva arbetsgivarna till förhandlingsbordet. En ny pusselbit har nu kastats in i förhandlingarna då EU nu kommit med ett lagstiftningsdirektiv om solidariskt betalningsansvar mefrån 2016.
– Vi är inte positiva till lagstiftningen då regeln innebär att arbetsgivaransvaret förskjuts och tunnas ut. Det blir oklart vem som är arbetsgivare. Men en lagstiftning är bättre än en ensidig, olaglig och obalanserad regel som tilltvingats fram genom stridsåtgärder i kollektivavtalet, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.
På Byggnads är ordföranden Johan Lindholm glad över att EU, parlamentet och kommissionen ser samma sak som Byggnads – ett behov av ordning och reda på byggarbetsmarknaden i såväl Europa som i Sverige i form av ett huvudentreprenörsansvar.
– Det är precis detta som våra förhandlingar med Sveriges Byggindustrier handlar om. Den svenska modellen innebär att det är arbetsmarknadens parter som ska reglera detta via kollektivavtal, i vårt fall byggavtalet, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tummen upp för solidaransvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig