info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

200-klubben

Är du rörmokare, plattsättare eller golvläggare? Jobbar du dessutom på ackord? I så fall är du välkommen in i byggets mest exklusiva krets: 200-klubben.

Klicka här och kolla i tabellerna hur du ligger till i löneligan (PDF-dokument, 1,1 MB)

Löneslaget för 2013 är avgjort. Vvs-montörer, plattsättare och golvläggare har en sak gemensamt. Alla tre yrkesgrupper är med i 200-klubben. Ackordsjobbarna inom yrkena tjänade över 200 kronor i timmen i snitt under 2013.
Och alla tre har tagit rejäla skutt de senaste åren – när de väl passerade den magiska gränsen 200 kronor.
– Det har tickat på bra de senaste två åren. Vi fick nyligen en ny prislista som är mer tillåtande. Den ger mer för bland annat större plattor, säger plattsättaren David Palmroth, som just nu arbetar med att renovera lägenheter i ett bostadsområde i Västerås.


David Palmroth tillhör
Byggnads region Mälardalen, ett område som nästan är en karbonkopia av lönesnittet i landet. I topp för hela landet ligger vvs-montörerna med 233,79 kronor i timmen. I Mälardalen låg yrkesgruppen något lägre, 232,84 kronor i timmen. På andra plats i riket ligger plattsättarna med 220,57 kronor i timmen och i Mälardalen snittar de 226,38 kr. Även för det tredje yrket som platsar i 200-klubben, golvläggarna, håller sig Mälardalen nära snittet i landet, 208,86 i regionen mot 212,05 kronor i hela landet.
Niklas Lindgren är vvs-montör på renoveringsbygget i Västerås. Han nådde inte upp till snittet i regionen förra året. Och det ser inte ut att bli något större lyft i år – det har i alla fall börjat knapert.
– Vi har gjort en avstämning på värmen och då fick vi ihop 203 kr. Vi slet hårt men fick inte ihop det som vi egentligen förtjänade, men så är det ibland, säger Niklas Lindgren.

Han tycker att det är svårt att tjäna några större pengar när det som i detta fall handlar om stambyte och ombyggnad av badrum och kök. Han är ändå positiv inför nästa avstämning.
– Jag vet inte vad vi kommer att få ihop på badrummen, men det kommer att bli bättre. Hur mycket vet jag inte.
Byggnads och Sveriges Byggindustriers gemensamma lönestatistik för 2013 visar annars på stora löneskillnader i byggbranschen. De tre yrkesgrupperna i 200-klubben och TBM-gruppen, som ligger strax därunder med 199,17 kronor i timmen, spelar i en egen liga. Sedan är det långt ner till lönenivån för flera andra byggyrken. För glasmästeriarbetarna i region Skåne blev snittlönen för dem med tidlön 144,82 kronor i timmen. Det kan jämföras med ackordssnittet för vvs-montörer i Byggnads region Väst som förra året hamnade på 252,98 kronor i timmen. Skillnaden är över 100 kronor i timmen. Utslaget på ett år handlar det om över 200 000 kronor.

Niklas Lindgren och David Palmroth är eniga om varför just deras yrkesgrupper ligger högt på lönetoppen. De konstaterar att det handlar mycket om hårt arbete och att det finns en viss brist när det gäller yrkesfolk. Speciellt när det gäller vvs-montörer.
– Det finns inga genvägar, det gäller att ligga i, men det handlar också om att ha lite tur och få bra ackordsjobb. Är det mycket strul går det inte att tjäna några pengar, säger Niklas Lindgren.
Samtidigt är de ödmjuka inför att arbetet på en byggarbetsplats handlar mycket om att samarbeta med andra yrkesgrupper. Om inte kollektivet och samspelet mellan yrkesgrupperna fungerar så blir det inga slantar i plånboken för någon.
– Vi är beroende av varandra. Vi måste hjälpas åt och då inte minst på ett sådant här bygge då det är tidspress och schemalagt hur mycket vi ska hinna varje dag, säger David Palmroth.
När de får se lönesiffrorna för 2013 för yrkesgrupperna i Mälardalen himlar de lite med ögonen. De känner inte riktigt igen den höga nivån, men de har hört en del snack om att vissa på en del företag i området tjänar stora pengar.
– Det går ju rykten om vad en del drar in. I vissa fall handlar det om över 300 kronor i timmen och det drar ju upp snittet, säger Niklas Lindgren.
Den största ackordsgruppen –TBM – har ännu inte tagit sig över nivån 200 kronor. Men i år kommer de helt säkert ta steget in i 200-klubben då det bara fattades några ören 2013. Och det kan bli ett rejält kliv i takt med att allt fler regioner klättrar över det psykologiska motståndet vid 200 kronor. Då kan det snabbt rinna till ytterligare några kronor i timmen. Ett exempel där är region Stockholm-Gotland som när de väl tog klivet snabbt ökade på förtjänsten och nu snittar närmare 210 kronor i timmen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 200-klubben

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig