info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sju döda i byggolyckor 2013

Han miste sin bror i olyckan på SSAB.

Att sju personer dog i byggolyckor i fjol, innebär att dödsolyckorna i branschen inte längre blir färre. Det visar en sammanställning som Byggnadsarbetaren gjort. 2012 dog lika många. Industrirörmontörerna Tord Öberg, 64 år, och Torgny Bergdahl, 60 år, förlorade sina liv i en olycka på SSAB i Luleå. De förberedde för underhållsarbeten, skulle göra hål för en lucka till en cistern, då stenkolstjära vällde över dem.
Saknaden är ofattbar för familj och arbetskamrater.
Snickaren Tommy Öberg i Piteå hade två bröder. Nu är bara en kvar i livet.
– Vissa dagar är värre än andra. Det var extra tungt nu när Tord skulle fyllt år och gått i pension.

”Hur kunde det hända?”

Vid sidan av sorgen finns hela tiden frågorna.
– Man skulle vilja veta hur det kunde hända, hur det kunde gå så snett alltihop, säger Tommy Öberg.
Luckan som rörmontörerna skulle skära hål för skulle öppnas först senare för att släppa ut stenkolstjära. Men plötsligt forsade tjäran ut och dränkte dem.
IF Metall kritiserade skarpt säkerheten. Det fanns alldeles för mycket tjära i tanken, uppskattningsvis 1 000 kubikmeter, det kan inte arbetarna ha vetat och det gjorde jobbet livsfarligt, enligt Lars Bergström, huvudskyddsombud vid SSAB, Luleå. Han menade att olyckan också försvårades av att det gjorts en invallning så att tjäran inte kunde rinna i väg.

Väntan på utredning jobbig

Ansvaret för olyckan utreds av åklagare och polis.
– Vi håller nu förhör och inväntar resultat från den tekniska undersökningen. Vi vill veta av vilken anledning luckan gick upp och i vilket skede, säger kammaråklagare Christer Forssman som leder arbetet.
Först i slutet av 2014 vet man om det blir åtal eller inte.
För Tommy Öberg och andra familjemedlemmar är väntan på att utredningen ska bli klar jobbig.
– Man tycker att med dagens teknik borde det gå att lösa så att de inte behövde kapa upp en sådan lucka varje gång tanken ska tömmas. Det borde väl gå att ha en lucka som öppnas med hydraulik.

Fakta: Dödsolyckor

Personer som dött i byggolyckor, enligt Byggnadsarbetarens sammanställning,
2013: 7
2012: 7
2011: 9
2010: 12
2009: 8

Så gör vi:
Byggnadsarbetaren gör varje år en sammanställning över dödsfall i byggolyckor. Vi redovisar dödsfall i olika typer av bygg-och anläggningsverksamhet. Också personer som inte är byggnadsarbetare ingår i statistiken. Redovisningen bygger på tidningens egen granskning och bevakning, men också delvis på Arbetsmiljöverkets statistik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sju döda i byggolyckor 2013

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig