info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Besked idag om het stridsfråga

Nu går tidsfristen ut för arbetsgruppen som utrett frågan om ett huvudentreprenörsavtal. En rapport väntas under dagen. Vad den innehåller är inte känt.

Byggnads krav på huvudentreprenörsskap var senaste avtalsrörelsens hetaste fråga.
Det var snubblande nära en strejk, men landade i en arbetsgrupp för frågor om ordning och reda. Den 15:e, under lördagen, går tidsfristen ut för gruppens arbete och en rapport ska enligt planerna komma idag, fredag. Om inte parterna är nöjda kan hela byggavtalet sägas upp.
Arbetet har pågått in i det sista och det är ännu så länge hemligt vad gruppen kommit fram till. Däremot är det ingen tvekan om att parterna stått mycket långt ifrån varandra. Stämningen har trissats upp genom att båda parter på olika sätt försökt påverka opinionen.

Större ansvar

Byggnads vill införa villkor så att huvudentreprenören är ansvarig för att regler följs på arbetsplatsen, om säkerhet, arbetsmiljö, lön, kollektivavtal och arbetsvillkor. Detta oberoende av var i entreprenörskedjan de berörda arbetar. Målet är att huvudentreprenören ska ta mycket större ansvar än idag för hur underentreprenörer sköter sig.

Oeniga

Sveriges Byggindustrier har direkt motsatt sig ett huvudentreprenörskap och vill istället införa kontrollfunktioner som byggbranschen länge pratat om. Till exempel närvaroliggare, förenklade månadsrapporter och oannonserade besök av skatteverket.
Detta anser Byggnads är bra, men tycker inte att det räcker.
Sedan juni förra året har nu arbetsgruppen stött och blött frågan om huvudentreprenörsskapet. Tre representanter vardera från fack och arbetsgivare ingår, med justitierådet Gudmund Toijer som samtalsledare.

Byggnadsarbetaren rapporterar på webben så snart vi vet mer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Besked idag om het stridsfråga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig