info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oroas över att fler olyckor kommer att ske

Ylva Johansson, socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, är orolig för fortsatt höga olyckstal på kommande infrastrukturprojekt. Hon kommenterar olyckorna vid Citybanan.

Ylva Johansson har tagit del av uppgifter om Citybanan och att det utsetts till Årets sämsta bygge av Byggnadsarbetaren.
Hur ser du på olyckstalen vid Citybanan?

-Det är väldigt allvarligt. Man kunde vänta sig att ett statligt upphandlat, skattefinansierat bygge skulle hålla en mycket högre nivå på arbetsmiljön.
Nu kommer stora infrastruktursatsningar, bland annat i form av tunnelbaneutbyggnad. Är du orolig att olyckstalen ska ligga lika högt?

-Ja, det är jag om man inte vänder och byter politik. Särskilt är jag orolig då det gäller långa entreprenadkedjor, där ansvaret tenderar att tunnas ut allteftersom och i sista ledet har man inte ens förutsättningarna att klara av att leva upp till en rimligt god arbetsmiljö, för att det är så mycket som låsts under arbetets gång i de olika upphandlingarna.
Men höga olyckstal är det något man får räkna med på de här byggena i framtiden?

-Nej det tycker jag absolut inte. På den här typen av stora byggen är entreprenadansvaret viktigt och det är viktigt att man skärper tillsynen och reglerna av villkoren för bemanningsanställda och utstationerad personal. Det är också viktigt att Arbetsmiljöverket får tillräckliga resurser för inspektioner. Men regeringen har prioriterat ner frågan och dragit ner resurserna.
Hur viktig är en nollvision mot dödsolyckor?

-Den är mycket viktigt. Och det borde vara oacceptabelt att folk förolyckas på jobbet. Vi har en nollvision för trafiken, det borde vi ha också för arbetsplatsolyckorna. Jag har sett att Trafikverket har en nollvision för dödsolyckor på arbetsplatserna, men jag undrar vad man har gjort för att leva upp till det om man blir utsett till sämsta bygget. Då kan man ifrågasätta vilket ansvar de tagit för sina underleverantörer.

Fakta: I morgon, tisdag, debatteras arbetsmiljöfrågorna i riksdagen. Det är socialdemokraterna väckt frågan. Bakgrunden är att olyckstalen ökar på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna har också presenterat ett tiopunktprogram med krav på förbättringar i arbetsmiljön. Det innehåller bland annat krav på en nollvision om dödsolyckor och mer resurser till Arbetsmiljöverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oroas över att fler olyckor kommer att ske

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig