info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny rapport: Inhyrda hamnar mellan två stolar

Arbetsmiljöverket vill att företag som hyr in arbetskraft ska ta ett större ekonomiskt ansvar, om en inhyrd skadas.

Detta skulle kunna leda till ett större ansvarstagande när det gäller arbetsmiljön för bemanningsanställda, menar Arbetsmiljöverket i en rapport om bemanningsbranschen.
Ansvaret för den bemanningsanställde är dubbelt, både uthyrare och inhyrare har ett ansvar. Trots detta löper inhyraren liten risk att drabbas ekonomiskt om den inhyrde skadar sig på grund av brister i arbetsmiljön.
På individnivå är det lätt för en inhyrare att tacka nej till en arbetstagare som pekar på brister eller ställer för stora krav.

Utbildning

Bemanningsbranschen har enligt Arbetsmiljöverket dubbelt så många olycksfall med sjukskrivning som följd, jämfört med övriga arbetsmarknaden. Rapporten föreslår att samtliga inspektörer och jurister på myndigheten förbättrar sin kompetens när det gäller vilka krav man kan ställa på bemanningsföretag och inhyrare. Inspektörerna borde enligt rapporten också få möjlighet att göra grundligare inspektioner hos såväl inhyrare som uthyrare av arbetskraft utifrån inkommande tips eller anmälningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny rapport: Inhyrda hamnar mellan två stolar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig