info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Börje blåstes på tjänstepensionen

Frukten av hårt arbete kan bli en bra tjänstepension. Men du måste hålla koll på din arbetsgivare. Börje Hinders höll på att förlora 50 000 kronor när chefen struntade i att betala in pengarna och sedan gick i konkurs.

Börje Hinders såg fram emot den dagen då han skulle fylla 65. Inte för att han precis älskar att fylla år, utan för att han skulle få mer pengar varje månad, när hans tjänstepension började ticka ut vid 65. Första utbetalningen skulle komma i slutet av juni. Han såg framför sig ett rejält tillskott till den magra inkomst på 7 500 kronor, som han hankat sig fram på sedan han valde att gå i förtida pension när han var 61.
Vi sitter i Börjes kök i Nossebro på Västgötaslätten där han bor på en gård tillsammans med sin fru. Bordet svämmar över av papper. Börje plockar fram beskedet från Fora, pekar på siffran: Tjänstepension: 788 kronor. Betydligt lägre än vad han hade räknat med.
– Jag trodde inte mina ögon.

30 år som anställd

Börje har varit medlem i Byggnads och jobbat i 30 år som snickare, anställd hos olika byggföretag.
I tio år var han egenföretagare. Han hade bra års-inkomster och var aldrig arbetslös. Därför kunde han inte förlika sig med att tjänstepensionen blev så låg, utan började efterforska hur summan hade räknats fram. Han ringde Pensionsmyndigheten, han kontaktade Fora som administrerar pensionerna, och han kontaktade pensionsförvaltaren AMF.

Lista med utbetalningar

Från Fora fick han en lista på alla inbetalningar från olika arbetsgivare. Det visade sig att en av hans tidigare arbetsgivare, under två och ett halvt år, inte betalat in någon tjänstepension alls. Företaget hade dessutom nu gått i konkurs.
– Det kändes fruktansvärt jobbigt. Jag känner mig grundlurad, eftersom det var en arbetsgivare jag trivdes mycket bra hos.

Bra arbetsgivare

Företaget hade kollektivavtal, betalade punktligt ut lönen varje månad och redovisade tydligt sina skatteavdrag. Börje minns hur arbetsgivaren bjöd hela gänget på skidresor till Åre, fotbollsmatcher, Gröna Lund. Något som har gjort att Börje funderat än mer över detta.
– Kan det vara lönehandläggaren som gjort fel?
Eller stoppade hon pengarna i egen ficka? Var det chefen som instruerade henne? Varför betalades pengarna helt korrekt in det första året jag var anställd? Har fler blivit lurade på tjänstepensionen?
Börje konstaterar att han aldrig kommer att få svar på sina frågor.

Överraskande besked

Historien kunde ha slutat här, men när Byggnadsarbetaren kontaktar Fora för att undersöka om Börje kommer att få någon form av ersättning, är beskedet tydligt, om än lite överraskande:
– Eftersom företaget tydligen hade kollektivavtal och Börje kommit in med kontrolluppgifter under de aktuella åren så betalar vi in beloppen på hans tjänstepensionskonto, förklarar Åke Rosander, avdelningschef på Foras pensionsservice.
En tjänsteman på Fora arbetar med ärendet just nu och detaljerna är inte klara. Enligt Byggnadsarbetarens uppskattning handlar det totalt om cirka 50 000 kronor som kommer att sättas in på Börjes pensionskonto nu i höst. (I summan har vi räknat med en värdeökning av kapitalet på 3 procent per år).

Garantifond

Åke Rosander förklarar att LO och Svenskt Näringsliv äger en fond tillsammans, den så kallade garantifonden. Garantifonden skapades i samma veva som tjänstepensionen tillkom, med syftet att hjälpa anställda vars arbetsgivare, trots kollektivavtal, smitit undan sitt arbetsgivaransvar och gått i konkurs.
– Fora räknar även med en schablonavkastning och en schablonränta som läggs till kapitalet. Totalt kan det bli ganska mycket pengar i ett längre tidsperspektiv, säger Åke Rosander.
Börje kan alltså andas ut.
Tack vare att han sparat kontrolluppgifter från åren 2001–2003, får han pengar från Fora i stället. Fora måste få veta vad han tjänade hos en viss arbetsgivare under de aktuella åren för att kunna betala ut pengarna.
– Skattemyndigheterna sparar bara kontrolluppgifterna i sex år. Det är inte klokt. Man kan ju släktforska flera hundra år tillbaka i tiden, säger Börje, och ler åt det faktum att han är en riktig ”hamstrare” vilket i detta fallet räddade honom.

Analys: ”Jobba bara åt företag med kollektivavtal – och spara kontrolluppgifter”

Två saker gjorde att Börje klarade sig från att förlora pengar. Att arbetsgivaren hade kollektivavtal och att Börje hade kontrolluppgifter från åren då det saknades inbetalningar.
Alltså: Spara slutlig kontrolluppgift från alla anställningar – hela livet. Kontrolluppgifterna är ditt bevis för att du jobbat och tjänat pengar hos en viss arbetsgivare. Arbetsgivare med kollektivavtal är skyldiga att betala in en viss procent av din årslön i tjänstepension åt dig.
Skatteverket arkiverar inte dina kontrolluppgifter i mer än 6 år.

Garantifond vid konkurser

Jobba bara åt företag som har kollektivavtal. Då får du pengar från en garantifond, om din arbetsgivare slarvat med inbetalningarna och sedan går i konkurs. Garantifonden används bara vid konkurser. Om din arbetsgivare fortfarande är aktiv, och du inte fått rätt pension, vänd dig direkt till din arbetsgivare.

Vänd dig till facket

Om arbetsgivaren inte lyssnar, vänd dig till Byggnads i din region. Byggnads tar kontakt med Fora, som har en inkassoverksamhet som driver in pensioner åt den enskilda.
Du måste själv påtala fel när det gäller pensionsinbetalningarna. Annars får du ingen hjälp från facket eller pengar från garantifonden vid konkurser. Bästa sättet att då och då hålla koll, är att kontakta Fora och begära ut uppgifter om hur mycket din arbetsgivare betalat in.

Årsavstämningen ger besked

Ett annat sätt att få information är att granska Årsavstämningen som kommer en gång per år från Fora. I den står din arbetsgivares namn och hur mycket denna betalat in under året. Om Årsavstämningen uteblir och det bara kommer ett besked om hur mycket totalt kapital som finns på kontot, ja då är det något lurt på gång. Då får du bara reda på totalsumman och ingen detaljinformation om hur mycket som betalats in under året. Då bör larmklockorna ringa högt i dina öron. Ta upp frågan med arbetsgivaren direkt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Börje blåstes på tjänstepensionen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig