info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Manifestation mot Lex Laval

I eftermiddags marscherade ett hundratal byggnadsarbetare och elektriker till regeringskansliet i protest mot Lex Laval. Med sig hade de två dokument, ett avtal och en räkning, som adresserats till Fredrik Reinfeldt.

Marschen samlade 75-100 deltagare. Dokumenten som överlämnades till regeringen var över kvadratmetern stora, dels en räkning på tre miljoner och dels ett ”avtal”. Räkningen bars fram av snickaren Kim Troschke och betongarbetaren John Humble.
Det var i februari som FN:s arbetsrättsliga expertkommitté inom ILO uppmanade den svenska regeringen att kompensera Byggnads och Elektrikerna, för de utgifter facken haft på grund av domarna i Vaxholmskonflikten: totalt 3 miljoner kronor.
FN-organet ILO underkände även Lex Laval i samma yttrande eftersom lagen strider mot FN:s arbetsrättsliga konventioner. Lex Laval begränsar fackföreningars möjlighet att sätta företag utan svenska kollektivavtal i blockad.

”Det har varit tyst från regeringen”

Snickaren Leif Brunnström och Per Håkan Waern marscherade med ett ”avtal”, modell större, till Rosenbad, som Byggnads och Elektrikerna vill att stadsminister Fredrik Reinfeldt skriver under: ”Härmed lovar jag att följa FN:s konventioner, värna om svenska kollektivavtal och slänga Lex Laval i papperskorgen”.
– Vi vill på detta sätt sätta fokus på Lavalfrågan. Det har har varit tyst från regeringen sedan FN-organisationen ILO uppmanade regeringen att riva upp Lavallagen. Syftet med det här är att lyfta upp Lavalfrågan på bordet igen, sade Byggnads ordförande Johan Lindholm.

”De har sämre villkor än vi”

Kim Troschke deltog i manifestationen för att han tycker frågan om kollektivavtal för alla på arbetsmarknaden är viktig.
– När man hör vad vissa tjänar, så tänker man att det är viktigt med kollektivavtal. Jag möter ofta byggnadsarbetare från andra länder som har mycket sämre villkor än vi. Så ska det inte vara, säger Kim Troschke.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Manifestation mot Lex Laval

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig