info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det känns omtumlande"

Det gäller att få alla att förstå varför de ska vara med i facket. Det är målet för Byggnads nyvalde ordförande Johan Lindholm.

-Det känns omtumlande och jag är oerhört stolt. Det var Johan Lindholms kommentar strax efter att han enhälligt valts till ordförande av Byggnads extrakongress. Nu väntar många utmaningar. En av de viktigaste är att värva nya medlemmar. Det är en ödesfråga.
– Det ska vara självklart för byggnadsarbetare att vara med i Byggnads, säger Johan Lindholm.
En förutsättning för det, menar han, är att förtroendevalda och medlemmar har förmåga att övertyga om medlemskapets värde.
Och ett led i det, menar han, är förbundets kommande utbildningssatsning, ett kunskapslyft för alla i organisationen.

Politik och arbetsmiljö

I sitt tal till kongressen betonade han också vikten av att satsa på facklig-politisk samverkan, på arbetsmiljö och på lärlingarna. Han talade vidare om hur viktigt det är att värna om att de utländska byggnadsarbetare som finns i Sverige får samma rättigheter som de svenska.
– Ingen ska lämnas utanför, säger han.
Han betonade också vikten av att satsa på internationellt fackligt arbete. Många byggnadsarbetare har dött under uppförandet av de arenor där de pågående EM-matcherna spelas.
Under kongressen utsågs en ny utökad styrelse med totalt 16 ledamöter, istället för som tidigare tolv. Byggnads samtliga 11 regioner finns representerade.
– Nu har vi möjlighet att ta in kunskap från alla regioner i landet. Det gör att vi kan forma bättre beslut, säger Johan Lindholm.
Under extrakongressen avtackades den avgående ordföranden Hans Tilly som lett förbundet sedan 2002.
Kongressen antog vidare ett uttalande där man kräver stopp för försämringar i välfärden. Byggnads vill se en politik som värnar om utsatta grupper i samhället, som minskar klyftorna och har som mål att utrota barnfattigdomen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det känns omtumlande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig