info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Långsamma förhandlingar

I skuggan av det stora byggavtalet förhandlar förbundet fortfarande om sju andra avtal. Men diskussionerna går trögt.

Vårsolen får kontoret att bada i ljus. Förhandlingsenhetens chef Göran Tinglöv sitter bekvämt tillbakalutad i en svart fåtölj med högerbenet slängt över det andra och läser domar från Arbetsdomstolen.
En liten paus i räckan av möten och förhandlingar.
De nuvarande avtalen för glas, maskinentreprenad, plåt och VVS går ut den sista mars. Helst ska allt vara färdigt till dess. Men än så länge står parterna långt ifrån varandra.
– Vi har inte kommit någonvart i frågorna än men vi är optimistiska. Förhoppningen är att vi ska komma överens.

Olika knäckfrågor

Varje avtalsområde har sina knäckfrågor: Glas vill få upp sina snittlöner. I dag ligger de 40 kronor lägre per timme jämfört med rörmokarna som är byggbranschens bäst betalda. Maskinentreprenad kämpar för en arbetstidsförkortning, på ett år ska arbetstiden kortas med totalt 40 timmar. För att nå dit krävs en ökning med sex timmar.
– På det senaste mötet med arbetsgivarorganisationerna inom glas sa vi att det får vara stopp nu. Löneglappet måste ner. Och det verkar som om de förstår, säger Göran Tinglöv.

Utmaning för VVS

Men den riktiga utmaningen ligger i VVS- och plåtavtalen. Fem småavtal som förhandlas samtidigt. Till nästa år ska dessutom alla avtal slås ihop till ett.
– Det är ett hästjobb att få ihop alla fem avtalen. Det påverkar också årets avtalsförhandling. Allting vi skriver in måste kunna följa med in i det hopslagna avtalet.
Den stora frågan i årets förhandling är beordringsrätten på övertid. I dag har arbetsgivaren rätt enligt VVS-avtalet att ensidigt kalla in anställda på jobb utanför ordinarie tid. Något som Byggnads försöker ändra på.
– Vi vill inte sätta stopp för övertidsarbete men arbetstagaren måste ha något att säga till om. Man kan ju fråga sig om arbetsgivaren ska ha rätt att bestämma över din fritid.

Stridsåtgärder i april

Om inte parterna kan enas har förbundet möjligheter att varsla om stridsåtgärder i början av april. Överlag är det ganska konfliktfritt på småavtalen, säger Göran Tinglöv. Men de senaste två avtalsförhandlingarna har det faktiskt lagts varsel på maskinentreprenadssidan. Någon strejk har det dock aldrig blivit.
– Indirekt beror det på att man väntar ut det stora byggavtalet och sen har det fungerat som en sorts norm. Ser man historiskt finns det ett klart samband. Dessutom har medlarna varit väldigt duktiga.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Långsamma förhandlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig