info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Betald klämdag krav från rörarbetare

Betald klämdag i anslutning till nationaldagen och ledighet med full lön under vecko- och dygnsvila. Det är tunga krav från rörarbetarnas yrkeskonferens inför avtalsrörelsen.

Rörarbetarna i Byggnads vill ha rätt till betald ledighet på klämdagen då nationaldagen infaller på en tisdag eller på en torsdag. Precis som reglerna är på byggavtalet. Det är ett av kraven inför förhandlingarna om nya avtal på vvs- och kylavtalens områden. Kravet kommer från vvs-montörernas yrkeskonferens och väger därför extra tungt.
Ett annat krav från företrädarna för landets rör-arbetare är att avtalet anpassas till de regler om dygns- och veckovila som gäller sedan årsskiftet. I anslutning till beredskapstjänst kan det bli nödvändigt med ledighet för att följa de nya EU-anpassade arbetstidsreglerna. Avtalen reglerar inte lön under sådan lagstadgad ledighet. Det vill rör-arbetarna ha ändrat.

Motionerna från yrkeskonferensen innehåller en del av de 400 motionskraven på vvs-avtalets område som ska behandlas på Byggnads avtalsråd den 19 februari. Från avdelningar och enskilda finns det liknande krav men också på till exempel fem dagars kompetensutveckling per år.
Ytterligare förkortning av arbetstiden efterfrågas av många. Och flera anser att möjligheten att ta ut arbetstidsförkortningen i pengar ska tas bort. Det är en möjlighet som arbetsgivarna utnyttjar till att sätta press på de anställda. Flera småbarnsföräldrar bland montörerna vill att det ska skrivas in i avtalet att ledigheten kan tas ut per timme. Det skulle göra det lättare att till exempel hinna lämna på dagis.

Ett krav från flera avdelningar är att man ska motverka uppdelning på flera turordningsområden. Månadslönebegreppet och yrkeskategorin service-montör i avtalet har medfört att arbetsgivare vill dela upp turordningsområden. Båda delarna kan tas bort, menar krav-ställarna.
Förhandlingarna om nytt vvs-avtal och om nytt kylavtal inleds med utväxling av bud den 26 februari.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Betald klämdag krav från rörarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig