Publicerad 3 augusti 2006 12:23

NCC satsar på mångfald

– Målet är att alla som arbetar hos oss ska kunna vara sig själva, säger Jeanette Juhnestam, hälsostrateg på NCC. Företaget ingår i nätverket Fritt Fram och ska arbeta för att öka mångfalden och bekämpa fördomar mot homo-, bi- och transsexuella personer.

NCC arbetar sedan tidigare med mångfaldsfrågor. Men det var i och med förfrågan om att ingå i ett nätverk som man bestämde sig för att aktivt arbeta med frågor som rör homo-, bi-och transsexuella , som en del av företagets mångfaldsarbete.
– Det är viktigt att vi börjar glänta på locket. De här frågorna har vi ju inte alls diskuterat hittills. Det har varit en typ av ickefråga. Samtidigt har människor säkert mått dåligt av att till exempel inte våga berätta öppet om vad man gjort på semestern, om man tillbringat den med en partner av samma kön, säger Jeanette Juhnestam.
Det handlar om att få alla i organisationen att tänka till både i stort och smått. Som till exempel när man bjuder in till personalfester; att inte bjuda in som man och hustru, precis som om det vore den självklara normen.

Tanken är att NCC ska starta ett utbildningsarbete både bland yrkesarbetare och tjänstemän.
– Vi behöver ny arbetskraft och vi vill anställa människor som speglar hela samhället, oavsett om det gäller män, kvinnor, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning, säger Jeanette Juhnestam. Men det handlar också om att ta hand om den redan befintliga personalen. Om att de inom företaget som är homo-och bisexuella eller transpersoner ska våga berätta om det. Om de vill.
NCC blev tillfrågat om att delta i nätverket och Jeanette Juhnestam, har varit med på två möten under våren.
- De har presenterat ett utbildningsmaterial som verkar bra och senare ska vi ta ställning till hur vi ska arbeta med de här frågorna, säger hon.

Enligt Arbetslivsinstitutet vågar hälften av alla homo- och bisexuella inte vara öppna om det mot sina arbetskamrater. Många av dem avstår ibland från att delta i samtal på grund av risken för att bli avslöjade.
Fritt fram är ett samarbetsprojekt och arbetar mot diskriminering på grund av sexuell läggning i arbetslivet och för att man ska kunna vara sig själva på arbetet, oavsett vilken läggning man har. Fritt Fram har nu startat Sveriges första nätverk för personalchefer och mångfaldsansvariga, där fokus finns på sexuell läggning, kopplat till arbetsmiljö och mångfaldsfrågor. Förutom NCC ingår bland andra Volvo, Svenska Spel och Apoteket i nätverket.
Fritt Fram drivs av arbetsgivare, där bland annat Försvarsmakten ingår, av fackförbund, bland annat Akademikerförbundet och intresseorganisationer, däribland RFSL. Det är delfinansierat av EU.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 438
Ja, flera gånger 415
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se